Egyre gyakrabban találkozok munkám során borászokkal, akik beszélgetéséből kiszűrtem, hogy szinte mindegyik inox úszófedeles bortartályt használ. Először nem értettem, hogy miért cserélték le a hagyományos, elődeink által is használt és nekik bevált fahordókat mesterséges anyagokból készülő bortároló eszközökre,de gyorsan meg tudtam az okát. Az inox tartályok saválló anyaga nem szívja magába a különbözőborok illatát, így akár teljesen más jellegű bort is lehet tenni bele következő éven vagy szükség esetén akár év közben is. Az úszófedeles tartályban a bort nem éri levegő, hiszen a folyadék szintjével mindig együtt mozog az úszófedél. Használatát azért is támogatják, mert az ugyanilyen befogadó kapacitású fahordóhoz képest elenyésző a súlya, így mozgatása sokkal könnyebben kivitelezhető. Tisztítása nem igényel hosszas előkészületet, hiszen meleg vagy forró vízzel és karcmentes mosogatószerrel történik, ez pedig a képződött borkövet is azonnal leoldja a tartály belsejéből. Szakszerű kezeléssel ezek a tartályok hosszú élettartammal és folyamatos használhatósággal jutalmazzák gazdájukat.
There are no comments yet, add one below.